Ti par mentorer og mentees er på plass i Sandefjords nye mentorordning, og de fleste møttes til kick off på Cafe Vintage. Ordningen er et samarbeid mellom Globale Sandefjord, Sandefjord næringsforening og NAV Sandefjord. Målet er å hjelpe flere fra Ukraina i jobb.
Tekst: Irene Gomnæs, kommunikasjonsrådgiver NAV Vestfold og Telemark.
De fleste ukrainerne som har fått mentor har kommet til byen det siste året, men språkferdighetene er allerede overraskende gode. Elin Sørensen og Anita Eriksen fra NAV Sandefjord ønsket deltagerne velkommen på tydelig norsk.
– Det har vært morsomt å sette i gang arbeidet med mentorordningen, og vi har møtt mye positivitet fra både næringslivet og jobbsøkerne underveis. Nå gleder vi oss til å sette i gang. Vi tror mentorordningen vil føre til gjensidig utveksling mellom mentorene og menteene, og at dette vil hjelpe flere i jobb, sa jentene.
I en introduksjonsrunde fikk vi innblikk i deltagernes varierende bakgrunn og yrkeserfaringer. De hadde jobbet som lærer, som personlig trener, med regnskap, kommunikasjon og IT. Mentorene kom fra bedrifter innen disse fagfeltene.
Myroslava håper mentoren hennes vil hjelpe henne i jakten på jobb. Foto: Irene Gomnæs.
Vil lære seg regnskap på norsk
Myroslava Guskevych er 35 år og kom fra Ukraina til Sandefjord sammen med sine to sønner i mars 2022. Hun har jobbet med regnskap i 15 år i Ukraina. Siden har hun gått på norskkurs. I august avsluttes norskkurset og Myroslava er klar for ny jobb.
– Jeg møtte Anita på NAV Sandefjord og fikk tilbud om å bli med i mentorordningen. Det takket jeg ja til med en gang. Jeg har ikke truffet mentoren min ennå, men vi har avtalt et møte til uka. Det gleder jeg meg masse til. Selv om jeg har lært meg en del norsk, mangler jeg faguttrykkene innen regnskap. Håper han kan hjelpe meg med det. Jeg gleder meg til å bli kjent med mentoren, og håper det vil hjelpe meg i jobbjakten, forteller Myroslava.
Anita Eriksen jobber med flyktninger ved NAV Sandefjord og har funnet de fleste menteene. Hun har stor tro på at mentorordningen er positiv for begge parter.
– Menteene har kommet til et nytt land. De trenger nettverk og kunnskap, og de trenger å øve på å snakke norsk. Det er ikke meningen at de skal få jobb hos mentorbedriftene, men at de skal få innsikt og hjelp i jobbjakten gjennom gjensidig utveksling og samarbeid, forklarer hun.
Fra venstre: Christine Bischoff (Sergel), Anita Eriksen (NAV Sandefjord) og Myroslava Guskevych (mentee). Foto: Irene Gomnæs.
Mangfold er viktig
Fra inkassoselskapet Sergel møtte HR-sjef Christine Bischoff opp. I tillegg til å være HR-sjef er hun opptatt av mangfold og inkludering i næringslivet.
– Vi lever i et mangfoldig samfunn, og dette må vi gjenspeile i arbeidslivet. Vi trenger kompetanse om mangfold, og inkludering er nødvendig for å få dette til. Mange av de som mottar henvendelser fra Sergel kommer fra andre land. Vi må være sikre på at de forstå innholdet i henvendelsen vår. Dette sikrer vi best med at budskapene utarbeides av medarbeidere med ulik bakgrunn. Dette er vi opptatt av, og derfor synes vi det er viktig å være med på denne mentorordningen, forklarer HR-sjefen.
Ingebjørg Tollnes leder Sandefjord Næringsforening, og Elin Sørensen fra Globale Sandefjord har samarbeidet om å rekruttere mentorer. Tollnes er opptatt av mangfold og kompetanse og snakker varmt om hvordan en mentorordning kan virke positivt både for næringslivet og den enkelte.
Sandefjord Næringsforening er med å rekruttere mentorer. Foto: Irene Gomnæs.
– Dere har kompetanse som bedriftene trenger. Gjennom en mentorordning får dere mulighet til å bygge nettverk og skaffe dere kunnskap, men dere kan også tilføre kunnskap fra deres bakgrunn som mentorene og bedriftene har behov for, sa Tollnes.
Faten Lubani er prosjektleder for Globale Sandefjord og er opptatt av mangfold i arbeidslivet. Hun vil følge opp mentorene i programmet.
– Mentorene vil få tett oppfølgning og innsikt i mangfoldsledelse for å øke sin flerkulturelle kompetanse på arbeidsplassen, forteller hun.
Leder ved NAV Sandefjord Ole Petter Gravningen gleder seg til å se hvordan mentorordningen vil bidra til gjensidig læring og utvikling.
– Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe en. Det å være mentor handler for meg om å være en ildsjel i en annens liv, og gjøre det man kan for å øke den andres muligheter til å skaffe seg nettverk og kunnskap. Jeg ønsker alle lykke til i jakten på jobb- og med å etablere et godt liv i Sandefjord, sa NAV-lederen.
Mentorordningen startet med dette oppstartsmøtet i april og skal pågå til august.