Fra venstre; Ken Lie-Haugen, Elin Sørensen, Khaled Karabash og Faten Lubani.

Jeg er takknemlig for at jeg fikk komme til dette samfunnet

Tekst og foto: Bernhard Grønnevik

Nå går det bedre. Brikkene faller på plass. Med fast jobb i Draga, et ingeniørfirma som tilbyr et bredt spekter av tjenester innen IT og smart bruk av teknologi, ser Khaled lyst på fremtiden. «Det føles perfekt. Det hadde ikke vært mulig uten dere, mine norske venner i Globale Sandefjord og NAV. Jeg er takknemlig for at jeg fikk komme til dette samfunnet». Khaled ser Elin Sørensen dypt inn i øynene og smiler. Ordene kommer fra hjerte.

Når han tenker tilbake på alle sykkelturene rundt til arbeidsgivere i Sandefjord for å levere en enkel cv med tre setninger på norsk får ansiktet et alvorligere drag over seg. Han søkte jobb uten å få respons. Ingen ringte eller tok kontakt. Nå er det andre boller. Nå er norskkunnskapene på plass. Khaled har funnet seg godt til rette i Norge og Sandefjord. Det er et kvantesprang fra den gang til i dag.

Ledige stillinger i Draga gav håp
Han øynet håp da Draga trengte å fylle opp noen stillinger. Draga, som så dagens lys i Stavanger i kjølvannet av oljekrisen har opparbeidet seg et godt renomme i markedet. De er ofte på jakt etter ingeniører innen elektro, automasjon og IT (de krever store IT kunnskaper). Denne gangen sørget Khaled for at han kom med på søkerlista.

Presentasjonsvideoen han spilte inn med hjelp av Globale Sandefjord på forsommeren ble sendt av gårde. Ken Lie-Haugen, CEO i Draga, ble nysgjerrig på den palestinske maskiningeniøren som har vært koordinator for FN i Syria, og aktiv i frivilligheten i Sandefjord siden han kom til Norge og Sandefjord for 2 år siden. Bakgrunnen forteller om en strukturert omsorgsperson med stort pågangsmot. Ken fikk lyst til å slå av en prat med Khaled og forteller at han falt for tankesettet hans, eller mind-settet for å bruke Kens egne ord. Resultatet ble fast jobb for Khaled, og brede smil og store forventninger hos Ken og resten av arbeidsstokken hos Draga.

Khaled og Ken Lie-Haugen, CEO i Draga.

Klomp i magen første dagen
Khaled har søkt utallige jobber de siste to årene. Som alenepappa til to småskolebarn har han ikke vært verdens mest fleksible arbeidssøker. Han har hatt begrensede muligheter til både å pendle og jobbe på uortodokse arbeidstider. Jobbsøkingen har gått trått. Derfor var det med en aldri så liten klomp i magen han tok turen inn på kontoret til Ken på den aller første arbeidsdagen hos Draga og fortalte at han var blitt oppringt fra skolen, sønnen var blitt syk og måtte hentes. Snakk om uflaks. Men Ken forstod slik kloke arbeidsgivere gjør. I dag er Khaled godt i gang med sin første store oppgave. Han skal digitalisere dokumenter (bøker, tegninger og manualer) for store industriinstallasjoner.

«Jeg har stor tro på Khaled, og har utfordret ham til å finne smartere løsninger måter å utføre jobben på. Vi jakter alltid smartere løsninger. Det må vi om vi skal være konkurransedyktige i markeder hvor det er mange som kjemper om oppdragene, og prisene skal ned», sier Ken.

Draga har hovedkontor i Stavanger og kontor i Sandefjord. De er ofte på utkikk etter flere ingeniører. Rekrutteringen går ofte via bekjentskaper. Andre ganger legger de stilingene ut på finn. De søker etter folk word wide og har medarbeidere fra mange ulike nasjoner.