Fra venstre Benedicte Eian Iversen, Daglig leder Gründeriet, Ingebjørg Tollnes, Daglig leder SNF og Mona Visted, Leder økonomi og administrasjon

Sandefjord Næringsforening satser på mangfold og inkludering

Vi ønsker å bidra til en inkluderende kultur i Sandefjord hvor vi respekterer og verdsetter hverandres ulikheter, sier Ingebjørg Tollnes.

Tekst: Daglig leder Ingebjørg Tollnes

Både medarbeidere og kunder kommer i alle farger og former. Hver og en av oss fortjener å kjenne på tilhørighet og oppleve mestring. Å få folk i jobb er noe av det viktigste vi kan gjøre for å sikre vår felles velferd – nå og for kommende generasjoner.

Altfor mange står utenfor arbeidslivet. Bare i Sandefjord er det nå 1 218 personer som er helt uten jobb. I tillegg er 918 delvis ledige. Tallet på uføre er 5 296 personer som utgjør 13,3 % i arbeidsfør alder. Bak denne statistikken er det mennesker som hver har sin unike historie.

Ifølge NHO trenger Norge 250 000 nye, private arbeidsplasser innen 2030 for å opprettholde dagens velferd. Å skape nye jobber og inkludere flere, er med andre ord vårt felles ansvar og derfor heier vi ekstra på modige gründere som starter opp og skaper nye jobber. Som arbeidsgiver er det viktig å se at mange har mye å by på og tørre å tenke utenfor «boksen». Å komme i jobb kan endre livet. Det kan være mange årsaker til hull i CV-en eller at man har kommet på utsiden av arbeidslivet. Kanskje er det enkle grep som skal til for at en med funksjonsnedsetting blir din mest lojale medarbeider?

Mangfold signaliserer at ulik erfaring, kunnskap og bakgrunn beriker, skaper kreativitet og bidrar til et romsligere samfunn. Globale Sandefjord som er et initiativ mellom NAV Sandefjord, Sandefjord kommune og Sandefjord Næringsforening jobber målrettet med å løfte fram all den gode kompetansen som finnes i kommunen vår blant innvandrere.  I løpet av et år har 272 kommet ut i jobb. Statistikken viser at hvis to kandidater har helt identisk utdanning/erfaring, er det 25 % større sjanse for at den med norsk navn kommer til intervju, framfor den med et ikke-norsk navn (kilde: Fafo). Vi tenker det er på tide å utfordre våre egne holdninger, og vil den 21. oktober invitere til frokostmøte hvor blant annet mangfold og objektiv rekruttering står på programmet.

Fram til 2038 vil antall eldre over 80 år dobles. Det innebærer at vi må stå lenger i jobb og kanskje ordet pensjonist etter hvert vil forsvinne fra vårt vokabular. Ved fylte 50 regnes man som senior i arbeidslivet, og fortsatt gjenstår 20 – 25 år arbeidsaktive år. Det betyr at kompetanseutvikling framfor førtidspensjonering bør løftes som tema hos flere arbeidsgivere.

Vi i Sandefjord Næringsforening har mangfold høyt på agendaen. Vi ønsker å påvirke, spre kunnskap, vise muligheter og løfte fram viktige historier. Arbeidsstyrken er vår viktigste verdi, og vi må sammen jobbe for å redusere utenforskap. Å inkludere flere er bærekraftig verdiskaping, både økonomisk og menneskelig.